Krevety obalované v těstíčku
Seznam surovin
- krevety 24 kusů (neloupané)
- rybí omáčka 1 lžíce
- česnek 2 stroužky
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka (mletý)
- mouka pšeničná hladká 1 hrnek
- voda 1/2 hrnku
- moučka bramborová (škrob) 2 lžíce (nebo kukuřičný)
- vejce 1 kus
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- kokos 1/4 hrnku (strouhaný)
- panko (japonská strouhanka) 1 hrnek (na obalování nebo 12 hrnku běžné strouhanky)
- olej
Omáčka:
- ananas 1 hrnek (sladší, může být i kompot)
- voda 1 hrnek (nebo šťáva z kopotu)
- paprička chilli červená 1 kus (1-2 kusy)
- šťáva limetková (z 1 limetky)
- cukr 1/4 hrnku
- ocet 1/2 hrnku
- rybí omáčka 2 lžíce
- česnek 3 stroužky
- kečup 1 lžíce (kvalitní)
- moučka kukuřičná (škrob) 2 lžíce (nebo bramborový)
Postup přípravy
Krevety zbavte hlavy, oloupejte až k ocasu, ale jeho poslední článek nechejte neoloupaný. Krevety na břišní straně po délce nařízněte, aby se narovnaly a při smažení nezkroutily. Vložte do misky a přidejte rybí omáčku, pepř a prolisovaný česnek. Důkladně promíchejte a nechejte odležet.
Mezitím si připravte omáčku. Ananas a chilli papričky nakrájejte nadrobno nebo rozmixujte v mixéru. Přidejte česnek, limetovou šťávu, kečup, rybí omáčku, cukr, ocet a vše důkladně zamíchejte. Dejte do hrnce, přidejte vodu či šťávu z kompotu a vařte na mírném plameni, aby se cukr rozpustil. Přidejte škrob a omáčku zahustěte.
Pak v jedné míse smíchejte mouku se škrobem a práškem do pečiva. Do druhé misky rozklepněte vejce a vyšlehejte. Přilijte vodu, osolte a důkladně zamíchejte. Za stálého míchání postupně přisypejte moučnou směs, dokud se nevytvoří řídké těsto. Smíchejte kokos se strouhankou a v hlubší pánvi rozpalte olej. Krevetu vždy obalte v těstíčku, poté ve strouhance a usmažte na pánvi dozlatova. Podávejte se sladkokyselou omáčkou a čerstvou zeleninou.
Poznámka k receptu
Krevety jsou vynikající i v kombinaci s koktejlovou omáčkou.
Načítám komentáře...