Losos marinovaný v červeném rybízu s fenyklovo-rybízovým relishem
Seznam surovin
- losos 1 kilogram (filety)
- vermut 6 lžic (suchý)
- creme de cassis 2 lžíce (rybízový)
- cukr krystal 120 gramů
- sůl hrubá 100 gramů
- pepř 2 lžíce (mletý)
- kopr 1 hrst
- rybíz červený 350 gramů
- smetana zakysaná (k podávání)
Relish:
- ocet rýžový 4 lžíce
- cukr krystal 4 lžíce
- olej olivový 4 lžíce
- hořčice dijonská 1/2 lžičky
- fenykl 1 kus
- cibule červená 1 kus
- rybíz červený 200 gramů
- kopr 1,5 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Filet přejeďte rukou, abyste nahmatali případné zapomenuté kůstky, a pinzetou je odstraňte. Rybu rozdělte na dva stejně velké filety. Zapékací mísu nebo pekáč vyložte dvěma vrstvami potravinářské fólie a položte na dno jednu část filetu kůží dolů. Přelijte polovinou vermutu a cassisu. V míse smíchejte cukr, sůl, pepř, kopr a rybíz a směs nasypte na fi let. Upěchujte, čímž uvolníte z bobulek rybízu šťávu.
2. Směs zalijte zbylým vermutem a cassisem a překryjte druhým fi letem lososa, tentokrát kůží nahoru. Zabalte do potravinářské fólie a zatižte konzervami nebo litinovým hrncem. Uložte rybu do lednice a nechte 2 - 3 dny marinovat. Před podáváním tekutinu, která z ryby vyteče, slijte a oškrábejte krustu z obou fietů.
3. Připravte relish. Smíchejte ocet s cukrem a šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte olej, hořčici a vymíchejte hladkou emulzi. Fenykl nakrájejte na tenké proužky, cibuli na klínky. Přidejte rybíz, kopr, dresink, podle chuti osolte, opepřete a dobře promíchejte.
4. Lososa nakrájejte na tenké plátky a podávejte s relishem a kopečkem zakysané smetany. Zbylého lososa zabalte do čisté potravinářské fólie, uložte do lednice. Vydrží asi týden
Poznámka k receptu
Trocha rybízu dodá marinovanému lososu nečekané rozměry. Ten červený je ostrý a výrazný, zkusit ale můžete i černý. Jeho chuť je o něco robustnější, ale k rybě se také dobře hodí.
Načítám komentáře...