Losos masala s petrželovým salátem
Seznam surovin
Marináda:
- olej olivový 5 lžic
- česnek 1 stroužek (drcený)
- paprikové vločky 2 lžíce (chilli)
- kokos 2 lžičky (strouhaný)
- mák 1 lžička
- kardamom 1 lžička
- kmín římský 1 lžička
- semínka 1/2 lžičky (koriandrová)
- koření chilli 1/4 lžičky
- tamarindová pasta 2 lžíce
- paprička chilli červená 2 kusy (nebo zelená, zbavená semen a nakrájená nadrobno)
- koriandr 4 lžíce (nasekané lístky)
- zázvor (3 cm nastrouhaný)
Salát:
- bulgur 400 gramů (uvařený)
- rajčata 3 kusy (nakrájená na kostičky)
- cibulka jarní 3 kusy (nasekaná na drobno)
- okurka salátová 1 kus (oloupaná, zbavená střední části se semínky a nakrájená na kostičky)
- grep 1 kus (filátka)
- pomeranče 1 kus (filátka)
- petrželka velkolistá 3 lžíce (nasekaná)
- šťáva pomerančová (z 1 pomeranče)
- olej olivový 3 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Na 4 porce:
- losos 4 porce (po 180 g)
Postup přípravy
1. Nejprve připravte marinádu na lososa. Gril rozpalte na 100 °C, v pánvi rozehřejte olivový olej, vsypte do něj česnek, chilli vločky, kokos, mák, kardamom, římský kmín, semínka koriandru a chilli prášek a restujte 1 až 2 minuty. Nechte vychladnout. Tamarindovou pastu, chilli papričky a nasekaný koriandr promíchejte se zázvorem do hladka a obalte v ní lososa. Nechte 2 až 3 hodiny marinovat.
2. V míse lehce promíchejte bulgur, rajčata, jarní cibulky, okurku, filátka (dužnina bez blanek) grepu i pomeranče a petrželku, ochuťte pomerančovou šťávou, olivovým olejem, solí a pepřem a dejte vychladit.
3. Gril s tálem rozpalte na 200 °C. Lososa vyjměte z marinády, nechte ho okapat, položte na rozpálený tál a grilujte 4 až 6 minut z obou stran do růžova. Podávejte s vychlazeným salátem a bulgurem.
Poznámka k receptu
FILETOVÁNÍ RYBY KROK ZA KROKEM
Rybu uchopte pevně jednou rukou a druhou zařízněte za žaberní ploutví k páteři, ale neprokrojte skrz.
Lososa nařízněte u ocasu až k páteři, ale nedokrojte. U ocasu jsou velmi drobné kosti, které takto při fi letování odstraníte.
Jedním tahem ostrým nožem veďte řez podél páteře od hlavy k ocasu.
Podřízněte žebra a odřezávejte fi let. Odřízněte ho podél páteře a žeber až k ocasu.
Řez veďte naplocho, nožem přesně kopírujte rybí páteř.
Z fi letu odkrojte tenčí část břicha s kostmi.
Rukou přejeďte po mase proti svalovým vláknům, nahmatáte v nich vyčnívající kosti. Pomocí pinzety je z masa odstraňte a pak už si jen pochutnávejte na skvělé rybě!
Načítám komentáře...