Losos pošírovaný v zeleném šaji I
Seznam surovin
- voda 2,5 litru
- losos 800 gramů (bez kůže)
- limetka 2 kusy
- med 6 lžic
- zázvor 4 kusy (asi o velikosti palce)
- čaj zelený 5 lžic
- pepř černý 2 kuličky (celý)
- sůl 2 lžičky
Postup přípravy
1. Do hlubší pánve s poklicí nebo hrnce vlijte asi 2,5 l vody. Přidejte šťá- vu z 1,5 limety, 5 lžic medu, zázvor, sůl, pepř a přiveďte k varu. Jakmile se voda vaří, snižte teplotu, zakryjte poklicí a vařte 10 minut, aby se uvolnily všechny chutě. Pak odeberte asi 100 ml tekutiny a odložte ji stranou. Pánev sundejte z ohně, vsypte do ní zelený čaj a nechte luhovat 3 - 5 minut. Mezitím nakrájejte lososa na 4 porce. Vraťte pánev na plotnu, znovu přiveďte k varu a vložte porce lososa do vody. Zakryjte a vařte asi 6 - 7 minut, ryba musí na dotek zůstat pevná.
2. Mezitím připravte omáčku: svařte odloženou tekutinu se zbývající limetovou šťávou a lžící medu. Vařte, dokud se tekutina nezredukuje asi na 2/3 obsahu a omáčka nezhoustne, trvá to asi 10 minut. Vyjměte rybu děrovanou naběračkou a před podá- váním porce přelijte omáčkou.
Poznámka k receptu
Příjemně natrpklá chuť zeleného čaje se hodí k masu i do dezertů. Buďte originální, zkuste v něm pošírovat rybu.
Načítám komentáře...