Losos s bylinkovo-ořechovou krustou a zimním salátem
Seznam surovin
Na lososa:
- losos 200 gramů
- petržel hladkolistá 1/2 svazku
- ořechy pekanové 10 kusů
- olej olivový 1 lžíce
- sůl
Salát:
- zelí bílé 1/4 kusu
- mrkev 2 kusy (menší)
- celer řapíkatý 1 větvička
- smetana zakysaná 2 lžíce
- majonéza 1 lžíce
- med 1 lžička
- ocet sherry 3 lžičky
- ořechy pekanové 1 hrst
- výhonky (ředkvičky na posypání)
Postup přípravy
1. Začněte přípravou lososa: petrželovou nať a ořechy nasekejte najemno, promíchejte s olivovým olejem a vytvořte kompaktní hmotu. Lososa osolte, uložte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a celou jeho horní část zakryjte ořechovo-petrželovou směsí - použijte celou dlaň a směs k rybě pořádně přimáčkněte. Pekáč vložte do trouby předehřáté na 200 ºC a lososa nechte péct 15 minut. Rozhodně ne déle, ryba by se zbytečně vysušila.
2. Na salát nakrouhejte zelí na tenké nudličky, mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo, řapíkatý celer nakrájejte na tenké plátky. Ze smetany, majonézy, medu a octa umíchejte zálivku, zalijte jí zeleninu a všechno důkladně promíchejte. Přidejte nahrubo posekané ořechy a ještě zamíchejte.
3. Pečeného lososa podávejte se salátem a jídlo korunujte pikantními výhonky ředkviček.
Načítám komentáře...