Losos s limetkami a koprovou omáčkou
Seznam surovin
- losos 600 gramů (4 filety)
- mouka pšeničná hladká 30 gramů
- limetka 2 kusy
- kopr 1 svazek
- vývar masový 3 decilitry
- smetana na šlehání 2 decilitry
- máslo 30 gramů
Na přílohu:
Postup přípravy
Na každý filet položíme plátek limetky a snítku kopru. Maso vložíme do vakuového sáčku, odsajeme vzduch a vložíme do 70°C teplé vody. Filety pozvolna vaříme při této teplotě 20 minut. Brokolici rozdělíme na růžičky, asi 7 minut je povaříme v osolené vodě, slijeme a ihned zchladíme ledovou vodou. Brokolici necháme na sítu odkapat.
Oloupané brambory uvaříme doměkka v osolené vodě. Okrájený a na kostky nakrájený celer uvaříme doměkka v osoleném mléce. Brambory a celer scedíme, společně prolisujeme do misky, prošleháme s máslem, podle potřeby zředíme mlékem, v němž jsme vařili celer, a kaši dochutíme solí.
Z másla a hladké mouky připravíme v kastrůlku jíšku, zalijeme ji studeným vývarem a prošleháme. Za stálého míchání směs přivedeme k varu, ochutíme ji lžící limetkové šťávy, solí, zjemníme smetanou, 15 minut provaříme a nakonec do omáčky vmícháme nakrájené mladé výhonky kopru. Bramborovou kaši rozdělíme na talíře, přidáme omáčku, hotového lososa a na másle prohřátou brokolici. Před podáváním ozdobíme každou porci snítkou kopru.
Poznámka k receptu
Šetrnou úpravou při nižších teplotách zachováte v masu i zelenině zdraví prospěšné látky.
Načítám komentáře...