Losos s mangovým čatní
Seznam surovin
Na lososa:
- losos 500 gramů (čerstvý bez kůže)
- sójová omáčka 100 mililitrů (Kikkoman)
- sůl mořská
- salát polníček 2 hrsti
Na čatní:
- mango 1 kus (zralé)
- koriandr 1 svazek (čerstvý)
- paprika chilli 1 kus (větší)
- cibule červená 1 kus
- zázvor (čerstvý, 3 cm)
- pepř černý (celý)
- semínka sezamová (černá)
- sůl
- limetka
Postup přípravy
1. Mango oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Zázvor rozdrťte v hmoždíři spolu s pepřem na pastu. Chilli papričku nasekejte nadrobno. Vše promíchejte s mangem a podle chuti dolaďte špetkou soli a pár kapkami limety.
2. Lososa podélně nakrájejte na proužky, naložte do sójové omáčky a nechte 30 minut marinovat v lednici.
3. Do hlubší pánve nalijte asi centimetr vody a přiveďte k varu. Ztlumte, osolte a přidejte pár kapek limety. Opatrně vložte proužky marinovaného lososa. Z každé strany pošírujte (vařte na velmi mírném ohni) asi minutu, záleží na síle masa. Losos by měl uvnitř zůstat takřka syrový.
4. Kousky lososa zlehka promíchejte s proužky cibule, koriandrem a polníčkem. Podávejte s mangovým čatní a kouskem limety na dochucení. Zdobit můžete černým sezamem.
Poznámka k receptu
Jednoduchý recept na osvěžující čatní z čerstvého manga jsem si přivezla z Nového Zélandu. Dokonale se hodí k rybám, ale i k mořským plodům nebo kuřecímu masu.
Načítám komentáře...