Losos s ořechovo-citronovou salsou
Seznam surovin
Na 4 porce :
- losos 4 porce (i s kůží)
- olej olivový 2 lžíce
- brambory (menší rané)
- citron (měsíčky k podávání)
- sůl
Salsa:
- ořechy vlašské 150 gramů
- koriandr 1 svazek
- citron 1 kus (malý)
- cukr třtinový 1 lžíce (podle chuti)
- petrželka velkolistá 2 lžíce
- máta 1 lžíce (čerstvá)
- koření 1 lžička (Sumah - není nutné)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Salsa: Troubu předehřejte na 180°C. Na plechu s pečicím papírem dozlatova opečte ořechy (zvýrazní to jejich chuť a budou pěkně křupavé). V mixéru k nim přidejte najemno nasekaný koriandr, citron (oloupaný, zbavený bílé slupky a pecek a nakrájený), cukr a najemno nasekané bylinky. Směs opepřete, podle chuti osolte (můžete přidat i sumah) a nahrubo rozmixujte. V uzavřené nádobce dejte do ledničky.
2. Teplotu trouby snižte na 110°C. Do pekáčku s pečicím papírem položte kůží dolů rybu, osolte ji, potřete olejem a pečte asi 30 minut.
3. Každý steak podávejte se lžící salsy a se skrojkem citronu spolu s bramborami uvařenými v páře a osolenými.
Poznámka k receptu
Omega 3 mastné kyseliny obsažené v lososovi zlepšují soustředění a paměť. Nejbohatšími z ořechů na tuto látku jsou ty vlašské.
Načítám komentáře...