Losos zapečený s bylinkovou omáčkou s petrželovými bramborami
Seznam surovin
- losos 700 gramů (4 filety)
- cibule 1/2 kusu
- olej 1 lžíce (slunečnicový)
- rajčatový protlak 1 lžička
- kurkuma 1/2 lžičky (mletá)
- víno bílé 50 mililitrů (suché)
- vývar zeleninový 200 mililitrů
- smetana na vaření 150 mililitrů (15% Meggle)
- petržel hladkolistá 1/2 svazku
- kopr 1/4 svazku
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- šťáva citronová 1 lžička
- brambory 800 gramů
- máslo bylinkové 2 lžíce
Postup přípravy
Cibuli nadrobno nakrájejte a za občasného míchání restujte na oleji přibližně 2 - 3 minuty. Přidejte rajčatový protlak, kurkumu a dále restujte asi 2 minuty za stálého míchání. Poté přilijte vývar a víno. Směs přiveďte k varu a vařte asi 4 minuty. Zalijte smetanou Meggle a opět přiveďte k varu, poté nechte omáčku 4 - 5 minut mírně podusit.
Petržel omyjte, osušte a nasekejte. Zhruba polovinu nasypejte do směsi, zbytek si schovejte na brambory. Kopr rovněž omyjte, osušte a otrhejte ze stonku. Jednu snítku si nechte na konečnou ozdobu talíře. Zbytek najemno nasekejte a vmíchejte do bylinkové omáčky. Omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
Oloupané brambory vařte 20 - 25 minut ve vroucí osolené vodě. Lososa omyjte, osušte a naporcujte na 4 přibližně stejné kousky. Filety naskládejte vedle sebe do žáruvzdorné zapékací misky a přelijte omáčkou. Pečte v předehřáté troubě (elektrická trouba 200°C/horkovzdušná 175°C) asi 15 minut.
V malém rendlíku rozpusťte máslo a odstavte ho na prkénko. Uvařené brambory sceďte a promíchejte je s máslem a zbylou petrželkou. Dochuťte solí. Na talíři ozdobte koprem, který jste si dali stranou.
Poznámka k receptu
Na 1 porci přibližně 2310 kJ, 550 kcal. E 38 g, F 36 g, 15 g KH
Načítám komentáře...