Lososový nákyp
Seznam surovin
- máslo 150 gramů (+ na vymazání formy)
- cibule 1 kus
- brambory 500 gramů (uvařené varný typ B)
- losos uzený 500 gramů (plátků)
- kopr 1 svazek (nasekaný)
- sůl
- pepř černý (mletý)
- vejce 4 kusy
- mléko 200 mililitrů (polotučné)
- smetana 50 mililitrů (12%)
- kaviár tmavý 1 lžička
Postup přípravy
Na lžíci rozehřátého másla osmahneme dozlatova cibuli nakrájenou nadrobno. Vychlazené brambory nakrájíme na tenké plátky. Formu na pečení vymažeme máslem. Do formy na sebe postupně vrstvíme brambory, lososa, kopr (část odložíme na dozdobení) a cibuli. Vrstvy vždy jemně osolíme a opepříme. Vejce, mléko a smetanu vyšleháme metlou. Osolíme, opepříme a směsí zalejeme obsah formy. Formu vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Zapékáme přibližně 40 minut. Zbytek másla pomalu zahřejeme na mírném ohni. Průběžně odebíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Poté máslo přelejeme přes cedník s drobnými oky, abychom je zbavili usazené bílkoviny. Přepuštěné máslo smícháme s kaviárem. Lososový nákyp ozdobíme zbylým koprem a podáváme přelitý přepuštěným máslem.
Načítám komentáře...