LOSOSOVÝ NÁKYP S PŘEPUŠTĚNÝM MÁSLEM (LAXPUDDING MED SKIRAT SMÖR)
Seznam surovin
- brambory 500 gramů (uvařené)
- losos uzený 500 gramů
- mléko 200 mililitrů
- smetana na vaření 50 mililitrů (12%)
- máslo 150 gramů (+ na vymazání formy)
- cibule 1 kus
- kopr 1 svazek (čerstvý)
- vejce 4 kusy
- kaviár červený 1 lžička
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 200 °C a zapékací formu vymažte máslem. V pánvi rozpalte 1 lžíci másla a orestujte na něm nakrájenou cibuli dozlatova.
2. Brambory nakrájejte na tenké plátky a do formy postupně vrstvěte brambory, lososa, nasekaný kopr (část odložte na ozdobu) a cibuli. Každou vrstvu lehce osolte a opepřete. Do misky vyklepněte vejce a přilijte mléko a smetanu, osolte, opepřete a prošlehejte metlou. Nalijte směs do formy a pečte 40 minut.
3. Zbytek másla přepusťte, průběžně sbírejte sraženou bílkovinu z povrchu a nakonec ho přeceďte přes husté síto. Smíchejte ho s kaviárem. Nákyp podávejte posypaný zbylým koprem a přelitý přepuštěným máslem
Poznámka k receptu
Lososový nákyp je ve Švédsku typickým zbytkovým jídlem, které se vaří, když v lednici zůstane kousek uzeného lososa a trocha vařených brambor. Výsledek je ale skvostný.
Načítám komentáře...