Krevety s chilli a avokádem
Seznam surovin
- krevety 16 kusů (větší)
- chilli pasta 1/2 lžíce
- olej olivový 2 lžíce (nebo sezamový)
- sůl mořská
- limetka 2 kusy (na zálivku)
- máta (na ozdobu)
Na salát:
- avokádo 4 kusy (zralé)
- rajčátka cherry 1 hrst
- limetka 1 kus
- pepř černý 1 špetka (čerstvě drcený)
- sůl
Postup přípravy
Z krevet odřízneme tělíčko a ocásek vyloupeme z krunýřku (necháme pouze zadní ploutvičku). Nožem nařízneme hřbet ocásku a vyškrábneme z něj střívko. Takto očištěné krevety omyjeme, osušíme a napícháme na malé špízy nebo hrocené špejle.
V mělké misce rozmícháme chilli pastu s trochou oleje a solí. Do této marinády vložíme připravené špízy a necháme je v chladničce hodinu marinovat. Avokáda podélně rozkrojíme až k pecce a rozdělíme na půlky. Do každé půlky s peckou zasekneme nůž těsně k pecce, avokádo pootočíme tak, aby nůž prokrojil dužninu kolem pecky, a pecku vydloubneme. Dužninu z půlek vykrojíme lžící, nakrájíme ji na kostky a vložíme je do mísy. Přidáme šťávu z limetky a omytá, na půlky nakrájená cherry rajčátka, osolíme, opepříme a promícháme.
Pánev vytřeme olejem a rozpálíme ji. Vložíme do ní připravené krevetové špízy a rychle je z obou stran opečeme (asi 30 vteřin z každé strany). Přendáme je na talíře, ozdobíme lístky máty a podáváme se salátem a případně i limetkami na dochucení.
Načítám komentáře...