Černá treska podle babičky Cusumano
Seznam surovin
- brambory 400 gramů (nové - nejlepší jsou brambory grenaille)
- sůl
- olej olivový
- cibule šalotka 4 kusy
- česnek 2 stroužky
- kapary 50 gramů
- rajčata sušená 50 gramů
- petržel hladkolistá 1 lžíce (nasekaná)
- treska 600 gramů (s kůží)
- pepř černý (mletý)
- víno bílé 1 decilitr
- vývar rybí 2 decilitry
- šťáva limetková (z 1 limetky)
Postup přípravy
Brambůrky omyjeme, uvaříme v osolené vodě a necháme zchladnout. Pak je nakrájíme podélně na čtvrtky a opečeme v pánvi na olivovém oleji. Přidáme nakrájené šalotky a česnek, rozpůlené kapary a nakrájená sušená rajčata, krátce orestujeme a vmícháme nasekanou petrželku.
Tresku nakrájíme na porce o váze asi 150 g, osolíme je a opepříme. Vložíme je kůží dolů do rozehřáté pánve s olivovým olejem a pečeme dozlatova asi 4 minuty z každé strany. Důležité je rybu nepřepéct. Kontrolu můžete provést tak, že do ryby vpíchnete úzký nůž, necháte ho tam asi 3 sekundy a pak si ho přiložíte ke rtům – měl by být vlažný, ne horký.
Do pánve přidáme připravené brambůrky, přilijeme bílé víno, rybí vývar a šťávu z limetky a tekutinu svaříme na polovinu původního množství. Dochutíme solí a pepřem a zjemníme trochou olivového oleje.
Poznámka k receptu
Grenaille jsou speciální francouzské brambory, které se nemusí loupat, stačí je jen omýt. Lze je nahradit novými salátovými bramborami.
Načítám komentáře...