Filety z okouníka v citronové omáčce s tymiánem
Seznam surovin
- okouník 600 gramů (filety s kůží)
- cibule 2 kusy (bílá)
- česnek 1 stroužek
- máslo bylinkové 1 gram (alpské Meggle)
- vývar zeleninový 150 mililitrů
- smetana na vaření 230 mililitrů (15% tuku Meggle)
- rýže dlouhozrnná 150 gramů
- sůl 1 špetka
- citron 1 kus (bez chemického ošetření)
- tymián 8 snítek
- pepř 1 špetka
- olej olivový 2 lžíce
- cuketa 600 gramů (mix žlutá a zelená)
Postup přípravy
Cibuli a česnek oloupejte a najemno nakrájejte. V hrnci rozehřejte máslo,cibuli a česnek na něm osmahněte po dobu 2 - 3 minut. Hrnec zchlaďte přilitím vývaru a smetany na vaření Meggle. Směs přiveďte k varu a nechte 6 - 8 minut vařit při mírné teplotě, pak ji odstavte. Zvlášť si uvařte rýži ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu.
Citron omyjte horkou vodou, dosucha jej utřete a z jedné poloviny nastrouhejte najemno kůru. Z poloviny citronu vymačkejte šťávu a druhou polovinu nakrájejte na kolečka a ta přepulte. Tymián omyjte, dosucha oklepejte a otrhejte z něj lístky. Do připravené omáčky přidejte tymián, citrónovou šťávu a kůru a dochuťte ji pepřem a solí.
Rybu omyjte, osušte a rozkrájejte na 4 stejně velké porce. Osolte a opepřete. Poloviny plátků citronu zprudka opečte bez tuku na pánvi, asi 1 - 2 minuty z obou stran, a poté je vyjměte. Do pánve dejte 1 lžíci oleje a rybu smažte asi 5 minut ze strany s kůží, poté rybu obraťte a smažte ještě 2-3 minuty.
Mezitím očistěte cukety, omyjte je a pomocí škrabky je podélně nakrájejte na tenké proužky. Ve druhé pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje. V ní nechte asi na 3 minuty osmahnout cukety a přitom je opatrně obracejte. Dochuťte solí a pepřem a omáčku znovu zahřejte. Na talíře servírujte vždy omáčku, 1 rybí filet, rýži a cuketovou směs.
Načítám komentáře...