Grilovaná treska s rajčatovou omáčkou a olivami
Seznam surovin
Na 5 porcí:
- treska 1 kilogram (filety s kůží)
- olej olivový 1 lžíce
- šťáva citronová (z 1 citronu)
- sůl mořská
- pepř
Na rajčatovou omáčku:
- rajčata 600 gramů
- česnek 2 stroužky
- cibule bílá 1 kus
- olivy zelené 75 gramů
- olivy černé 75 gramů
- bylinky 1 svazek (oregano, tymián, petrželka)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Připravte rajčatovou omáčku. Oloupejte rajčata, nejlépe je na spodní straně nařízněte do kříže a vložte do vroucí osolené vody. Jakmile se slupka začne odlupovat, rajčata vyjměte a ihned zchlaďte v ledové vodě. Pak z nich stáhněte slupku a nakrájejte je na čtvrtky. Cibuli nasekejte na drobno, česnek oloupejte.
2. Do rendlíku nalijte olivový olej, přidejte celý česnek, cibuli, olivy a svázanou kytičku bylinek. Na mírném ohni restujte 5 minut. Pak vsypte rajčata, osolte a opepřete. Na mírném plameni duste pod pokličkou 20 minut. Uvařenou omáčku nechte trochu vychladnout. Vyjměte bylinky.
3. Grilovací pánev potřete olejem a rozpalte ji. Tresku osolte, opepřete a položte kůží zespoda na pánev. Grilujte asi 5 minut, dokud maso nezbělá. Potom tresku obraťte, pokapejte citronovou šťávou a opékejte ještě 3 minuty, aby byla hotová i z druhé strany.
4. Na talíře rozdělte omáčku a dejte na ni rybu. Ozdobte zbylými bylinkami, pokapejte olivovým olejem a podávejte.
Poznámka k receptu
Bylinky, rajčata a ryby jsou stálice letního vaření. Máte-li trpělivost, kupte olivy s peckou a vypeckujte je sami. Většinou totiž bývají kvalitnější. Každopádně ale na olivách nešetřete, jídlu dávají zásadní chuťový tón.
Načítám komentáře...