Kalamáry s kořenovou zeleninou a česnekovou francouzskou bagetou
Seznam surovin
- kalamáry 500 gramů
- víno bílé 1 decilitr
- celer 50 gramů
- česnek 4 stroužky
- máslo 60 gramů
- cibule šalotka 30 gramů
- petržel hladkolistá 20 gramů
- tymián 5 gramů
- rajčatové pyré 100 gramů
- mrkev 50 gramů
- bageta 1 kus
Postup přípravy
1. Připravíme si suroviny - kalamáry opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na kolečka. Mrkev s celerem očistíme a nakrájíme na 1 cm veliké kostičky. Šalotku oloupeme a nakrájíme na kousky o velikosti špendlíkové hlavičky. Bagetu rozpůlíme a obě půlky ještě podélně rozkrojíme. Česnek oloupeme a nakrájíme na 2 mm tenké plátky. Z petržele si utrhneme pár lístků na ozdobu a zbytek petržele a tymiánu nasekáme na kousky cca 2 mm velké. Předehřejeme si troubu na 180 °C, ve které později upečeme bagetu
2. Začneme s přípravou kořenové zeleniny. Vezmeme si kastrol a přidáme do něj 2 polévkové lžíce olivového oleje extra virgine. Na vysokém plameni necháme olej rozpálit. Když je olej dostatečně rozpálený, stáhneme na střední plamen, přidáme mrkev, šalotku, celer, tymián a polovinu z celkového množství česneku. Zeleninu krátce opečeme cca 3 minuty.
3. Připravíme si kalamáry. Do opečené zeleniny přidáme kalamáry, bílé víno, rajčatový protlak a dochutíme solí a pepřem dle chuti. Kastrol přikryjeme pokličkou a kalamáry dusíme cca 5 minut.
4. Mezitím si připravíme bagety. Bagety potřeme máslem a posypeme nasekaným česnekem. Potom je dáme péct přímo na mřížku trouby. Pečeme v předem vyhřáté troubě (program vrchní i spodní pečení) na 180 °C po dobu 7 minut.
5. Můžeme servírovat. Kalamáry vložíme do misky nebo hlubokého talíře, ozdobíme lístky petržele a servírujeme s opečenou česnekovou bagetou.
Poznámka k receptu
Recept si můžete také díky nové službě Nataliri.cz jednoduše vyzkoušet. Nataliri.cz nemá za cíl dovézt vám perfektně připravené jídlo, ale najít ty nejlepší suroviny a spolu s receptem je donést až před váš práh. Naprostý amatér má šanci stát se šéfkuchařem.
Načítám komentáře...