Krevety s chilli majonézou
Seznam surovin
Na krevety:
- olej olivový 60 mililitrů
- česnek 4 stroužky (najemno nasekaný)
- paprička chilli zelená 1 kus (dlouhá nasekaná najemno)
- limetková kůra (z 1 limenty jemně nastrouhaná)
- šťáva limetková (zedvou limet)
- limetka (klínky limetky k servírování)
- krevety 1 kilogram (oloupané syrové královské)
Majonéza:
- žloutek 1 kus
- šťáva citronová 2 lžíce
- ocet 1 lžíce
- sůl
- olej slunečnicový 250 mililitrů
- paprička chilli červená 2 kusy (uzená v omáčce Adobo + 1 lžíce omáčky)
- omáčka 1 lžíce (barbecue)
Postup přípravy
1. Nejprve připravte majonézu. Žloutek, citronovou šťávu, ocet a sůl dejte do ná- doby robotu. Rozšlehejte. Nechte motor zapnutý a postupně přilévejte olej a šlehejte, dokud nezískáte pěkně hustou majonézu. Pak přidejte papričky rozmixované s oběma omáčkami do hladké pasty. Dejte vychladit do lednice.
2. Připravte krevety. Do velké pánve vlijte olej, rozpalte ho, přidejte česnek a chilli papričku a 2 minuty opékejte. Pak přidejte limetkovou kůru a polovinu šťávy. Teplotu zvyšte a vsypte krevety a za občasného prohazování je 3 - 4 minuty opékejte. Když jsou hotové, přelijte je zbylou limetkovou šťávou.
3. Podávejte s výpekem z pánve, chlebem, klínky limety a chilli majonézou.
Poznámka k receptu
Krevetový koktejl se hodně dělá na východním pobřeží Sardinie. (Ale měli jsme ho i v městečku Sant’Anna Arresi, a to je jihovýchod, takže... Dělá se prostě všude na ostrově.) Vždycky je v něm hodně, spíš strašně hodně majonézy, respektive ve velké vrstvě majonézy najdete pár krevet, i když obřích. Tenhle recept je tedy Sardinií jen inspirovaný, zabrousila jsem v něm malinko i do Mexika k mým oblíbeným uzeným chilli papričkám v omáčce Adobo.
Načítám komentáře...