Mořský vlk pečený s rajčátky
Seznam surovin
- mořský vlk 2 kusy (vykuchaný)
- brambory 500 gramů (malé, uvařené ve slupce)
- rajčátka cherry 4 snítky (žlutá nebo červená)
- limetka 1 kus
- olivy černé 50 gramů (bez pecek)
- víno bílé 1 decilitr
- olej olivový 1 decilitr
- hořčice dijonská 3 lžíce
- med 3 lžíce
- bylinky 1 svazek (čerstvé - tymián, rozmarýn a bazalka)
- pepř černý (mletý)
- sůl
- pažitka (nakrájená, na posypání)
Postup přípravy
Ryby očistíme, omyjeme, osušíme, osolíme je, opepříme, pokapeme šťávou z limetky a necháme hodinu odležet v chladu.
Čerstvé bylinky nasekáme a promícháme s částí olivového oleje. Odleželé ryby rozložíme na plech, obložíme je omytými rajčátky na stoncích a vše pokapeme olivovým olejem s bylinkami. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 10 – 15 minut, dokud ryby nezezlátnou.
Mezitím nakrájíme na měsíčky uvařené neoloupané brambory a opečeme je dozlatova na pánvi se zbylým olejem. Přidáme olivy, med, dijonskou hořčici a bílé víno, opatrně promícháme, prudce provaříme a směs přidáme na plech k rybám. Vše krátce zapečeme a ihned podáváme, posypané pažitkou.
Poznámka k receptu
Mořský vlk, nazývaný také mořský okoun, bývá někdy nesprávně zaměňován s mořským ďasem, což je ale úplně jiná ryba. Pozor, ať si je při nákupu nespletete.
Načítám komentáře...