Mušle po námořnicku
Seznam surovin
- slávky jedlé 4 kilogramy
- víno bílé 15 mililitrů
- smetana 5 mililitrů
- cibule bílá 1 kus (střední)
- cibule červená 1 kus (střední)
- česnek 1 stroužek
- mrkev 1 kus (menší)
- celer řapíkatý 4 kusy
- rajčata 1 kus
- petržel hladkolistá 1 hrst
- bobkový list 2 kusy
- nové koření 4 kuličky
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Mušle vyperte ve slané vodě a zbavte byssových vláken a nečistot. Jsou-li mušle špatné (buďto se samy otevřely nebo páchnou), vyhoďte je!
Cibuli rozkrojte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, mrkev a celer na nudličky a česnek na plátky.
Do kastrolu nalijte víno, přidejte směs krájené zeleniny a mušle. Osolte, přidejte koření a pod pokličkou přiveďte do varu na prudkém ohni. Asi po dvou minutách mušle prohoďte tak, aby se ty, které byly vespod, přesunuly nahoru a obráceně.
Po dalších dvou minutách, když už jsou všechny mušle otevřené, přidejte na kostičky nakrájená rajčata, jemně nakrájenou petrželku a smetanu. Ještě asi minutu nechte podusit.
Přílohou může být bílé pečivo, rozpečená česneková bageta, ale nejlepší jsou nadvakrát smažené belgické pommes frites, třeba i s majonézou.
Načítám komentáře...