Pečená ryba s mandlemi
Seznam surovin
- filé 800 gramů (z bílých ryb)
- vejce 1 kus
- slanina anglická 50 gramů (plátky)
- mandle 40 gramů (plátky)
- moučka škrobová 1 lžička
- sůl 1/2 lžičky
- olej (na opečení)
Na zeleninu:
- květák 250 gramů ( očištěné růžičky)
- fazolky zelené 200 gramů (očištěné)
- mrkev karotka 2 kusy ( oloupaná )
- sůl
Na omáčku:
- máslo 40 gramů
- mouka pšeničná hladká 30 gramů
- žloutek 1 kus
- vývar 1 decilitr
- smetana na vaření 1/2 decilitru
- šťáva limetková (z jedné limetky)
- sůl
Postup přípravy
Karotku nakrájíme na silnější dlouhé nudličky, společně s fazolkami a růžičkami květáku povaříme v hrnci s osolenou vodou tak, aby zelenina zůstala tuhá a odstavíme z ohně (nesléváme ji). V kastrolu připravíme z másla a mouky světlou jíšku. Zalijeme ji studeným vývarem, rychle rozšleháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme šťávu z limetky, necháme přejít varem, přilijeme žloutek rozmíchaný ve smetaně, osolíme a necháme asi 15 minut provářet (Je-li omáčka moc hustá, zředíme ji trochou vývaru ze zeleniny).
Ve větší ploché misce smícháme vejce se škrobem a půlkou lžičky soli. Touto směsí potřeme omytá a osušená rybí filátka a necháme je v míse odležet. V pánvi opečeme zvolna na nudličky nakrájenou slaninu a necháme ji odkapat na papírové utěrce. Rybí filátka zprudka opečeme z obou stran v pánvi na oleji, přeložíme je na plech, posypeme slaninou a mandlemi a pečeme v troubě při 170 °C asi 10 - 12 minut (podle tloušťky filátek).
Zeleninu v hrnci zprudka prohřejeme, scedíme a rozdělíme na talíře. Přidáme filátka a vše doplníme teplou omáčkou. Jako přílohu podáváme vařenou nebo dušenou rýži.
Načítám komentáře...