Pečená treska s bramborovo-květákovou kaší
Seznam surovin
- treska 4 kusy (filety)
- chléb toastový 1 plátek
- sýr Parmezán 2 lžíce (nastrouhaný)
- olej olivový 2 lžíce
- citron 1/2 kusu (šťáva a nastrouhaná kůra)
- sůl
Na kaši:
- brambory 500 gramů (oloupané)
- květák 1 kus (malý)
- smetana na šlehání 1 decilitr
- máslo 25 gramů
- muškátový květ 1 špetka
- pepř (čerstvě mletý)
- sůl
Postup přípravy
Květák zbavíme listů a tvrdého košťálu, oddělíme z něj 6 největších růžiček a pokud má, tak i zachovalé křehké lístky. Růžičky květáku uvaříme do poloměkka v osolené vodě a ke konci přidáme i odložené lístky. Vyjmeme je, necháme odkapat a odložíme stranou. Do vývaru z květáku vložíme zbylý květák nakrájený na kousky, uvaříme je doměkka a necháme stát. Brambory nakrájíme na kousky a vložíme do vařící se osolené vody. Když jsou měkké, scedíme je, necháme z nich uniknout páru a ihned je prolisujeme přes jemné síto. Kousky květák scedíme, rozmixujeme se smetanou, přivedeme k varu a zvolna vaříme, dokud směs nemá kašovitou konzistenci. Odstavíme ji, přidáme prolisované brambory, ochutíme pepřem a muškátovým květem a opatrně promícháme.
Toastový chléb nasekáme v sekacím strojku na drť a osmahneme ji dozlatova na lžíci oleje. Přimícháme nastrouhanou citronovou kůru a parmazán a směs necháme vychladnout.
Filety opláchneme, osušíme a zprudka opečeme z jedné strany v pánvi na zbylém rozpáleném oleji. Po otočení filety osolíme, lehce pokapeme citronovou šťávou a zvolna pečeme asi 5 - 8 minut (podle síly filetů).
Uvařené růžičky květáku podélně překrojíme a prohřejeme spolu s lístky na másle. Připravenou kaši naplníme do cukrářského sáčku a nastříkáme na talíře. Přidáme prohřáté růžičky a lístky květáku, položíme na ně filety a posypeme je strouhankou s parmazánem.
Načítám komentáře...