Pekingské závitky
Seznam surovin
- zeleninová směs čínská 400 gramů (mražená)
- krabí maso 10 kusů (tyčinky surimi)
- zelí pekingské 20 listů
- máslo 40 gramů
- víno 4 lžíce (rýžové, sladké)
- sójová omáčka 3 lžíce
- ústřicová omáčka 2 lžíce
- feferonková pasta 1,5 lžičky
- ocet rýžový 1 lžička
Postup přípravy
Mraženou zeleninu i krabí tyčinky necháme povolit. Zelné listy spaříme 2 minuty ve vroucí vodě, ihned je zprudka zchladíme ve studené vodě, necháme odkapat a bílé tužší části listů mírně rozklepeme paličkou na maso.
V pánvi rozehřejeme lžíci másla, přidáme povolenou zeleninu a podusíme ji 8 minut pod pokličkou. Vmícháme překrájené krabí tyčinky, trošku feferonkové pasty a lžíci ústřicové omáčky a směs necháme vychladnout. Zbylé máslo rozpustíme v kastrůlku, přidáme zbylou feferonkovou pastu, rýžové víno, sójovou omáčku, zbylou ústřicovou omáčku a rýžový ocet, prošleháme, krátce povaříme a případně omáčku ještě dochutíme (měla by mít nasládlou a ostrou chuť).
Vychladlou směs rozdělíme na jednotlivé listy, pevně je zarolujeme do závitků, naskládáme do bambusového pařáčku a 4 minuty vaříme v páře. Hotové závitky rozdělíme na talíře, každý přelijeme připravenou omáčkou a podáváme s rýžovými nudlemi nebo dušenou rýží.
Poznámka k receptu
Bambusový pařáček se vyrábí z přírodního bambusu a je složen ze tří dílů - dvou košíčků, z nichž jeden je s roštem, na který se rozloží připravované potraviny, a víka. Příprava v něm je velmi jednoduchá. Pařáček se vkládá do woku nebo hrnce s asi dvoucentimetrovou vrstvou vroucí vody a potraviny se nechají propařovat.
Načítám komentáře...