Pražma na angreštu
Seznam surovin
- pražma 4 porce (filety s kůží)
- angrešt 300 gramů
- šunka parmská 100 gramů (plátky, více prorostlé)
- víno bílé 2 decilitry (suché)
- cibule šalotka 1 kus (malá)
- olej olivový 3 lžíce
- šťáva limetková (z půlky limetky)
- cukr 1 lžička
- pepř bílý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Porce rybího masa očistíme a opláchneme studenou vodou. Osolíme je, opepříme, pokapeme limetkovou šťávou a necháme 10 minut odpočinout.
Mezitím na lžíci rozehřátého oleje zesklovatíme oloupanou a jemně nakrájenou šalotku, přidáme dvě třetiny očištěného angreštu, lžičku cukru a bílé víno, promícháme a prudce svaříme, až se polovina tekutiny odpaří. Pak směs prolisujeme přes cedník nebo rozmixujeme ponorným mixérem a omáčku uložíme v teple.
Porce ryby vložíme do vhodné větší pánve s rozpáleným zbylým olivovým olejem a opečeme je ze strany kůže dozlatova a křupava. Otočíme je, vedle ryb rozložíme plátky šunky a zbylé kuličky angreštu, vše vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a zapečeme 3 minuty.
Rybí porce rozdělíme na talíře, překryjeme je rozpečenými plátky šunky, doplníme omáčkou a několika kuličkami angreštu z pánve a ihned podáváme. Vhodnou přílohou jsou opečené brambory, rýže nebo bageta.
Poznámka k receptu
Mořskou rybu pražmu můžete nahradit ze sladkovodních ryb například candátem.
Načítám komentáře...