Rybí filet s pomerančovým máslem, romanescem a lískovými oříšky
Seznam surovin
- losos 600 gramů
- máslo 100 gramů
- pomeranče 2 kusy (šťáva)
- olej slunečnicový 60 mililitrů
- bulgur 400 gramů
- romanesco 1 kus (menší)
- muškátový oříšek (podle chuti)
- ořechy lískové 100 gramů
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Bulgur uvařte podle návodu – obvykle stačí zalít dvěma díly vroucí vody, přikrýt a nechat nabobtnat. Květák rozeberte na růžičky, vložte je do pařáku a uvařte v páře téměř doměkka. Nakonec ho vmíchejte do bulguru a ochuťte muškátovým oříškem – příloha je hotová.
2. Máslo nechte v kastrůlku lehce zezlátnout, zalijte pomerančovou šťávou a vařte na mírném ohni asi 5–7 minut nebo dokud nezhoustne na 1/3 původního objemu. Mezitím nahrubo nasekejte lískové oříšky a nasucho je opražte na pánvi.
3. Lososa rozdělte na čtyři porce, osolte, opepřete a z obou stran opečte na oleji (snažte se, aby se nevysušil a zůstal uvnitř šťavnatý). Hotovou rybu přelijte pomerančovým máslem, posypte opraženými ořechy a podávejte s květákovým bulgurem.
Poznámka k receptu
Není pravda, že romanesco je prostě jenom špičatý květák. Je lepší. Postrádá totiž nahořklou peprnost. Suroviny na tento recept nenajdete jen tak raz, dva, tři v lednici, ale výsledek stojí za námahu. Kdo má rád květák klasický, jako autorka receptu, Hana Michopulu, klidně ho může použít místo romaneska.
Načítám komentáře...