Sardine ripiene - Plněné sardinky
Seznam surovin
- sardinka 800 gramů
- vejce 2 kusy
- sýr Parmezán 50 gramů
- strouhanka 50 gramů (hrubší)
- česnek 2 stroužky
- petržel hladkolistá 2 hrsti
- oregano 1 hrst (+ na ozdobu)
- olej olivový (na zastříknutí)
- sůl
Postup přípravy
1. Sardinkám odřízněte hlavu, vykuchejte a opatrně vyřízněte i větší část páteře. (Zbude-li vám kus u ocasu ryby, nevadí. Nevadí, ani když některé ryby poničíte - asi deset z nich přijde do náplně.) Ocas ponechejte.
2. Vykuchané ryby omyjte, osušte, opatrně rozevřete „jako knihy“ a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem potřeným olejem.
3. Zhruba deset sardinek nasekejte (bez ocasu) najemno a v míse je smíchejte s vejci, parmezánem, strouhankou, rozmělněným česnekem, nasekanou petrželkou a oreganem. Směs podle chuti osolte. Pak směsí „naplňte“ sardinky, což znamená, že ji na ryby navrstvíte. Zastříkněte olejem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte 20 minut.
Poznámka k receptu
Recept stejně dobře zafunguje i se sardelemi (ančovičkami). Jen počítejte s tím, že jsou menší a je s nimi větší piplačka.
Načítám komentáře...