Slávky po námořnicku
Seznam surovin
- slávky jedlé 2 kilogramy
- víno bílé 250 mililitrů
- smetana na šlehání 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- cibule šalotka 2 kusy
- petržel hladkolistá 1 hrst (velká)
- bobkový list 1 kus
- máslo 1 lžíce
- bageta (k podávání)
Postup přípravy
1. Slávky důkladně properte pod tekoucí vodou a odstraňte „vousy“ neboli byssová vlákna. Mušle, které jsou otevřené nebo poškozené, vyhoďte. Jsou-li jen pootevřené, zkuste je lehce zmáčknout. Pokud se zavřou, jsou v pořádku.
2. Česnek nakrájejte na plátky, šalotky najemno, petrželku nasekejte. V hrnci rozpalte máslo a česnek s cibulí na něm opékejte, dokud nezměknou. Přidejte bobkový list a větší část petrželky, vsypte mušle a přilijte bílé víno. Promíchejte, přiklopte pokličkou a duste asi 3 nebo 4 minuty. Pak přilijte smetanu, zbylou petrželku, promíchejte a sundejte z plotny. Neotevřené mušle vyhoďte a zbylé ihned podávejte s čerstvou bagetou.
Načítám komentáře...