Španělská paella
Seznam surovin
- vývar kuřecí 1,4 litru (nebo rybí, neslaný)
- rýže 450 gramů (na rizoto )
- slávky jedlé 250 gramů (očištěné)
- ryba mořská 200 gramů (např. mořský ďas)
- oliheň 200 gramů (malé, očištěné)
- mušle 200 gramů (čerstvé, očištěné zaděnky)
- krevety 12 kusů (oloupané a očištěné )
- rajčata 4 kusy (spařená, oloupaná)
- paprika červená 2 kusy
- cibule 1 kus
- olej olivový 0,9 decilitru
- fazolky zelené 50 gramů (vařené)
- hrášek 50 gramů (vařený)
- česnek 2 stroužky (drcený)
- paprika sladká 1 lžička (mletá)
- bobkový list 2 listy
- šafrán 1 špetka
- sůl
- citron 1 kus (na dílky)
Postup přípravy
Vývar nalijeme do kastrolu, přidáme šafrán, polovinu česneku a 5 minut povaříme. Mezitím ve velké pánvi na paellu rozehřejeme olej. Vložíme do ní druhou polovinu česneku, jemně nakrájenou cibuli a bobkové listy a restujeme 1 - 2 minuty při nízké teplotě. Přidáme očištěné papriky nakrájené na proužky a 5 minut opékáme. Pak přidáme na kousky nakrájenou rybu a olihně a restujeme, až se rybí maso na povrchu zatáhne.
Zvýšíme teplotu, vmícháme nakrájená rajčata a mletou papriku a dusíme, dokud se šťáva z rajčat skoro neodpaří. Do pánve přisypeme rýži, vše zalijeme připraveným horkým vývarem, přidáme mušle a krevety, snížíme teplotu a pomalu dusíme 15 - 20 minut, až je rýže skoro měkká. Během dušení můžeme podle potřeby přidat trochu vody a s pánví občas zatřeseme, ale nemícháme (na dně pánve se vytvoří zlatavá kůrka zvaná soccarat).
Když rýže absorbuje téměř všechnu tekutinu, přidáme do pánve fazolky a hrášek a jemně je do směsi vmícháme. Odstraníme všechny mušle, které se neotevřely, a Paellu podle potřeby dochutíme solí.
Podáváme ji s dílky citronu na dochucení.
Načítám komentáře...