Sushi

Seznam surovin

Na přílohu:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Nejdříve připravíme rýži. Nasypeme ji do síta a vícekrát ji propláchneme studenou vodou, dokud z rýže neodtéká čirá voda. Rýži necháme odkapat, pak ji nasypeme do kastrolu, zalijeme 2,6 dl
vody, přivedeme pod pokličkou zprudka k varu a na středním ohni vaříme, dokud v hrnci nezbude žádná voda. Rýži necháme chladnout asi 15 minut v otevřeném hrnci a mezitím krátce svaříme rýžový ocet se solí a cukrem. Vychladlou rýži přesypeme do dřevěné nebo keramické
mísy vypláchnuté vodou a pečlivě promícháme se svařeným octem.

Z avokáda odstraníme pecku a slupku a dužninu nakrájíme na hranolky. Rybí maso a krabí tyčinky nakrájíme na proužky. Na Maki Sushi položíme řasu nori na vhodnou podložku (nejlépe bambusovou) a rozložíme na ni rovnoměrně vrstvu připravené rýže. U horního (vzdálenějšího) okraje necháme asi 1,5 cm volný pruh.

Vodorovně vytvoříme v rýži prsty rýhu pro náplň, potřeme ji lehce wasabi pastou a rozložíme do ní hranolky avokáda a proužky ryby nebo krabích tyčinek. Pomocí bambusové podložky a prstů obou rukou, kterými přitlačujeme suroviny k rýži, opatrně zatáčíme rolku směrem od spodního okraje podložky k hornímu.

Hotové sushi na koncích dobře stiskneme a ostrým nožem nakrájíme na stejnoměrné rolky. Na Nigiri Sushi utvoříme ze zbylé rýže rukama několik stejných malých válečků a na každý položíme krevetu nebo proužek ryby. Plátek řasy nori rozstříháme nůžkami na proužky široké 1 cm. Obložené válečky
rýže obtočíme proužkem řasy nebo stonkem pažitky a konce slepíme dvěma rozmáčknutými zrnky rýže. Sushi podáváme s nakládaným zázvorem a ředkví, pastou wasabi a sójovou omáčkou, do které sushi namáčíme.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...