Sushi
Seznam surovin
- voda 2,6 decilitru (na rýži)
- rýže 175 gramů
- ocet rýžový 2 lžíce
- sůl 1 lžička
- cukr 1 lžička
- řasy mořské 5 plátků (nori)
- losos 250 gramů (čerstvé filety bez kůže a kostí)
- krabí tyčinky 6 kusů
- avokádo 1 kus (zralé)
- tuňák 150 gramů (čerstvé filety bez kůže a kostí)
- krevety 8 kusů (vyloupaných vařených krevet )
- pažitka 10 snítek
Na přílohu:
- sójová omáčka 1 hrnek (miska)
- wasabi 1 hrnek (miska)
- zázvor 1 hrnek (miska, nakládaný)
- ředkev červená 1 hrnek (miska, nakládaná)
Postup přípravy
Nejdříve připravíme rýži. Nasypeme ji do síta a vícekrát ji propláchneme studenou vodou, dokud z rýže neodtéká čirá voda. Rýži necháme odkapat, pak ji nasypeme do kastrolu, zalijeme 2,6 dl
vody, přivedeme pod pokličkou zprudka k varu a na středním ohni vaříme, dokud v hrnci nezbude žádná voda. Rýži necháme chladnout asi 15 minut v otevřeném hrnci a mezitím krátce svaříme rýžový ocet se solí a cukrem. Vychladlou rýži přesypeme do dřevěné nebo keramické
mísy vypláchnuté vodou a pečlivě promícháme se svařeným octem.
Z avokáda odstraníme pecku a slupku a dužninu nakrájíme na hranolky. Rybí maso a krabí tyčinky nakrájíme na proužky. Na Maki Sushi položíme řasu nori na vhodnou podložku (nejlépe bambusovou) a rozložíme na ni rovnoměrně vrstvu připravené rýže. U horního (vzdálenějšího) okraje necháme asi 1,5 cm volný pruh.
Vodorovně vytvoříme v rýži prsty rýhu pro náplň, potřeme ji lehce wasabi pastou a rozložíme do ní hranolky avokáda a proužky ryby nebo krabích tyčinek. Pomocí bambusové podložky a prstů obou rukou, kterými přitlačujeme suroviny k rýži, opatrně zatáčíme rolku směrem od spodního okraje podložky k hornímu.
Hotové sushi na koncích dobře stiskneme a ostrým nožem nakrájíme na stejnoměrné rolky. Na Nigiri Sushi utvoříme ze zbylé rýže rukama několik stejných malých válečků a na každý položíme krevetu nebo proužek ryby. Plátek řasy nori rozstříháme nůžkami na proužky široké 1 cm. Obložené válečky
rýže obtočíme proužkem řasy nebo stonkem pažitky a konce slepíme dvěma rozmáčknutými zrnky rýže. Sushi podáváme s nakládaným zázvorem a ředkví, pastou wasabi a sójovou omáčkou, do které sushi namáčíme.
Načítám komentáře...