Svatojakubky s chilli česnekovým máslem
Seznam surovin
Česnekové máslo:
- olej olivový 1 lžíce
- máslo 100 gramů (solené)
- česnek 3 stroužky (oloupané)
- paprika chilli 1 kus (čerstvá červená)
- pepř černý 1 lžička (čerstvý mletý)
Svatojakubky:
- mořské plody 12 kusů (očištěných, lastury si ponechte )
- víno bílé 100 mililitrů (suché)
- petrželka velkolistá 1/2 svazku
Postup přípravy
1. Rozprostřete žhavé uhlíky v grilu do rovné a stejně vysoké vrstvy – svatojakubky se budou grilovat přímo na nich, takže je jedno, jakou grilovací techniku zvolíte.
2. Nejprve si připravte chilli česnekové máslo, což můžete buď na grilu, nebo na sporáku na středním plameni – dá se říct, že čím déle necháte chutě, aby se k sobě měly, tím lépe. Olej a máslo dejte do pánve rozehřát. Mezitím najemno nasekejte česnek a chilli papričku (semínka v ní ponechte, máte-li to rádi ostré), pak přidejte do pánve spolu s pepřem. Dobře promíchejte, nechte, ať se přísady spolu skamarádí, a pak dejte stranou.
3. Na tác rozložte lastury se svatojakubkami a ke každé stříkněte trochu bílého vína. Kleštěmi opatrně posaďte každou lasturu přímo na šedavé uhlíky tak, aby se nemohly převrhnout. Gril přiklopte jako venkovní pec a mušle grilujte 4 až 6 minut, až budou propečené, během grilování je jednou v lastuře otočte kleštěmi. Opatrně vyjměte na servírovací tác a každou zlatou svatojakubku zakápněte asi 1 lžící rozehřátého chilli česnekového másla. Petržel nahrubo nasekejte a posypte jí mušle, pak ihned podávejte.
Načítám komentáře...