Treska s cizrnovým pyré a rajčatovou „vodou”
Seznam surovin
Na 4 porce:
- treska 800 gramů (filety nejlépe nemražené)
- sůl
- olej olivový (na potření ryby)
Cizrnové pyré:
- cizrna 400 gramů
- olej řepkový 50 mililitrů
- máslo 50 gramů
- cibule 1 kus
- bobkový list 1 lístek
- tymián 1 snítka
- česnek 1 stroužek
- sůl
- pepř
Rajčatová „voda“:
- rajčata koktejlová 250 gramů
- ocet vinný 50 mililitrů
- olej olivový 50 mililitrů (extra panenský)
- cukr krupice 1 lžička
- bazalka 10 lístků (čerstvá + na ozdobení )
- estragon 1 snítka (není nutný)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Cizrnové pyré: Cizrnu namočte (nejlépe přes noc) do vody a nechte ji při pokojové teplotě nabobtnat. Vodu dvakrát vyměňte (odstraníte tak případnou hořkost).
2. Na rozehřátém oleji s máslem nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidejte k ní slitou cizrnu, asi 5 minut ji společně s cibulkou restujte a poté zalijte vodou. Přidejte k ní bobkový list a tymián a mírným varem vařte, až je cizrna měkká.
3. Pak odstraňte bylinky, asi hrst cizrny si nechte na ozdobení a zbylou najemno rozmixujte. Česnek utřete se solí a směsí vzniklé pyré dochuťte. Opepřete.
4. Rybí filet nakrájejte na 4 díly. Osolte je a promněte v dlaních. Pak si do dlaní kápněte trochu oleje a porce ryby opět lehce promasírujte. Zprudka je opečte na pánvi s pečicím papírem nejprve kůží dolů (celkem asi 7 minut, ryba se smažením nesmí vysušit).
5. Rajčatová „voda“: Rajčátka rozkrojte a v misce je smíchejte s ostatními surovinami. Nechte asi 2 hodiny stát, občas pomačkejte a promíchejte. Nakonec rajčátka přeceďte. přidejte k ní nakrájené bazalkové lístky a nalijte ji k rybě s cizrnovým pyré.
Poznámka k receptu
Naprosto exkluzivní chuťová kombinace, díky níž tak běžná ryba, jakou treska bezesporu je, nebude už nikdy nudná!
Tip: Pikantnější chuť pak dodá rajčatové „vodě“ společně marinování s najemno nakrájenou chilli papričkou.
Načítám komentáře...