Treska s rajčatovou omáčkou a bylinkovým kuskusem
Seznam surovin
- treska 2 kusy (filet)
- rajčata sterilovaná 200 gramů
- rajčata sušená 50 gramů
- česnek 2 stroužky
- celer řapíkatý 1 snítka
- bazalka 1 snítka (čerstvá)
- ocet vinný 1/2 lžičky (červený)
- olivy 50 gramů (Kalamata)
- kapary 1/2 lžíce
- olej olivový 5 lžic
- sůl
- pepř
TRESKA S RAJČATOVOU OMÁČKOU A BYLINKOVÝM KUSKUSEM:
Postup přípravy
1. Nejprve připravte omáčku: česnek i celer nakrájejte na tenké plátky, sušená rajčata přepulte. V hrnci rozpalte 2 lžíce oleje a česnek a celer na něm opečte. Jakmile česnek začne zlátnout, zalijte ho rajčaty, přidejte olivy, kapary, sušená rajčata i ocet, osolte a opepřete. Promíchejte a vařte asi 20 minut, aby se sterilovaná rajčata částečně rozvařila a všechny chutě se prolnuly.
2. Kuskus připravte podle návodu (obvykle stačí zalít 1 díl kuskusu 2 díly vroucí vody, přiklopit a nechat asi 10 minut bobtnat). Pak ho podle chuti osolte, opepřete a vmíchejte do něj olej a nadrobno nasekané bylinky.
3. Tresku osolte a opepřete. V pánvi se silným dnem rozpalte zbylý olej a rybu na něm opečte z obou stran dozlatova. Podávejte ji s kuskusem, přelitou rajčatovou omáčkou a ozdobenou bazalkou.
Poznámka k receptu
Zatímco sterilovaná rajčata se postarají o skvělou omáčku, ta sušená jídlu dodají pikantní nádech. Omáčka se hodí nejen k rybě, ale třeba i ke kuřeti nebo těstovinám, lze ji i přiostřit chilli papričkou.
Načítám komentáře...