Tuňák s restovanými jahodami
Seznam surovin
- tuňák 600 gramů (čerstvý filet)
- jahody 350 gramů
- chřest 12 kusů (zelený)
- olej 2 lžíce (na opečení tuňáka)
- olej slunečnicový 2 lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- pepř 2 lžíce (drcený)
- olej olivový 2 lžíce
- med 1 lžíce
- rýže 4 porce (vařená)
- sůl
Postup přípravy
Filet z tuňáka opláchneme vodou, osušíme a nakrájíme podélně na špalíky, které z jedné strany přimáčkneme na talířek posypaný drceným pepřem a uložíme v chladu.
Polovinu jahod rozmixujeme, propasírujeme a nalijeme do kastrůlku. Přidáme sójovou omáčku s medem a za stálého míchání svaříme, až směs zhoustne. Vmícháme do ní olivový olej a uložíme v teple.
Odleželé špalíčky tuňáka zprudka opečeme ze všech stran na pánvi z olejem (špalíčky otočíme vždy, když se na opékané straně vytvoří asi 2 - 3 mm silná šedivá vrstva). Takto připravené rybí maso uložíme v teple.
Druhou polovinu jahod očistíme, nakrájíme na plátky a krátce orestujeme v malém kastrůlku na rozehřátém olivovém oleji.
Chřest očistíme, stonky odřízneme, spodní třetinu stonků oloupeme škrabkou a stonky nakrájíme podélně na plátky. Hlavičky chřestu i nakrájené stonky vhodíme do vroucí osolené vody a jen krátce necháme spařit.
Orestované jahody rozdělíme na nahřáté nalíře, přidáme porce rýže a tuňáka nakrájeného na plátky, doplníme spařeným a odkapaným chřestem a jahodovou omáčkou a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Nakrájený chřest povařte opravdu jen krátce, stačí necelá minuta. Do vody na vaření můžete přidat i trochu cukru, případně kousek másla.
Načítám komentáře...