MOŘSKÝ VLK PEČENÝ V SOLI
Seznam surovin
- mořský vlk 1 kus (celý)
- citron 1 kus (malý)
- fenykl 1/2 kusu (malý)
- petržel hladkolistá 1 hrst
- sůl hrubá 4 kilogramy
- bílek 4 kusy
jogurtový dip:
- máta 1 hrst (čerstvá)
- jogurt bílý 200 gramů
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Rybu omyjte a pečlivě osušte. Citron nakrájejte na tenká kolečka, fenykl na nudličky a petrželku nahrubo. Promíchejte a nacpěte směs vlkovi do břicha tak, aby suroviny nevyčnívaly ven.
2. Ve velké míse smíchejte sůl, bílky a asi 300 ml vody. Připravte plech vyložený pečicím papírem a naneste na něj asi třetinu solné směsi. Položte na ni rybu a zakryjte zbylou solí. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 35–40 minut. Pokud si nejste jistí, zda je ryba hotová, zapíchněte do masa přes solnou krustu párátko. Pokud ho vyndáte teplé, je ryba dopečená. Zatímco se ryba peče, připravte jednoduchý dip – mátu nasekejte nadrobno, smíchejte s jogurtem a podle chuti osolte a opepřete.
3. Jakmile je ryba hotová, vyndejte plech, opatrně nožem rozbijte krustu a vlka odkryjte. Sůl během pečení vytáhla z rybí kůže vodu a vysušila ji – díky tomu je kůže pevná a něco vydrží, přesto dávejte pozor, ať ji neroztrhnete, aby sůl neznehodnotila jemné maso. Podávejte s mátovým dipem, vhodnou přílohou jsou vařené nebo pečené brambory
Poznámka k receptu
Tahle úprava nás nadchla. Je snadná, efektní a výsledkem bude nejlepší ryba, jakou jste kdy jedli. Solná krusta totiž zaručí, že maso bude dokonale šťavnaté a prostoupené chutí citronu a fenyklu.
Načítám komentáře...