Nakládaný losos
Seznam surovin
- losos 1 kilogram (čerstvý filet bez kůže a kostí)
- cukr krystal 500 gramů
- sůl 500 gramů
- kopr 1 hrst (čerstvý)
Postup přípravy
Filet z lososa očistíme a pomocí pinzety z něj vytaháme zbylé malé kostičky. V míse smícháme cukr se solí. Kopr zbavíme stonků a nasekáme nadrobno.
Na arch alobalu nasypeme polovinu směsi cukru se solí a položíme na ni lososa. Posypeme ho nasekaným koprem a pak zbylým cukrem se solí. Lososa do alobalu pevně zabalíme, zatížíme a necháme v chladničce 24 hodin odpočinout.
Druhý den lososa vybalíme, seškrábneme nebo omyjeme z něj přebytečný cukr se solí, osušíme ho a nakrájíme na tenké plátky.
Poznámka k receptu
Nakládaného lososa (říká se mu graved lax) podávejte podobně, jako uzeného lososa (na plátcích bílého pečiva, půlkách pečených malých brambor apod.). Moc dobrý je doplněný hořčicovým dresinkem.
Načítám komentáře...