NAKLÁDANÝ PSTRUH
Seznam surovin
- pstruh 1 kilogram
- celer 1 kus (menší)
- petržel kořenová 2 kusy
- mrkev 2 kusy
- cibule 2 kusy
- voda 500 mililitrů
- ocet jablečný 250 mililitrů
- sůl 2 lžičky
- cukr 1 lžíce
- nové koření 5 kuliček
- bobkový list 8 kusů
- pepř černý 1 lžíce (celý)
- hořčice hrubozrnná 2 lžičky
Postup přípravy
1. Do rendlíku vlijte vodu a ocet, přidejte cukr, sůl, nové koření, bobkový list a pepř. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Pak rendlík stáhněte z plotny a vmíchejte hořčici. Nechte nálev zchladnout a ochutnejte – už nerozležený by měl být dobrý –, podle potřeby ho případně doslaďte, dosolte či dokyselte.
2. Ryby vyfiletujte a nakrájejte na kousky. Celer nakrájejte na kostičky, mrkev a petržel na kolečka, cibuli na klínky. Do čisté a vypařené sklenice střídavě vrstvěte ryby, zeleninu a nechte odležet v chladu a temnu alespoň 2 týdny. Ideálně každé 4 dny sklenici otočte dnem vzhůru (pak zase obraťte zpět). Podávejte s dobrým pečivem.
Poznámka k receptu
Pstruhům hodně sluší nakyslá chuť. Až budete mít pořádný úlovek (hodí se i siven či okoun), zkuste pár rybek naložit do láku s hořčicí. Navinule pálivá chuť je prudce návyková.
ODLEŽENÍ 2 TÝDNY
Načítám komentáře...