Nori dragon (dračí rolky)
Seznam surovin
Rolky:
- rýže sushi (uvařená a rýžovým octem ochucená suši rýže )
- řasa kombu 1/2 kusu (řasa nori)
- vaječné omelety 4 kusy (tamago yaki japonské vaječné omelety)
- úhoř (5 plátků grilovaného úhoře )
- avokádo 4 plátky (podélně rozkrojené)
K podávání:
- wasabi křen
- zázvor (nakládaný)
- okurka salátová 1 plátek
- ředkev červená 1 plátek
- sójová omáčka
- saké
- víno rýžové (mirinu)
- cukr (trochu)
Postup přípravy
1. KROK: Na kuchyňskou fólií obalenou podložku položte polovinu řasy nori tak, aby byla lesklou stranou dolů. Rukama lehce navlhčenýma ve vodě (nesmějí být namočené moc, protože rýže by se lepila) utvořte z rýže hroudu, která se vám vejde do dlaně.
2. KROK: Nejprve ji rozložte v silnějším pruhu podél horní hrany řasy a pak ji rovnoměrně rozprostřete po celé její ploše.
3. KROK: Polotovar nyní otočte řasou nahoru (rýží k podložce) a do středu řasy položte asi na 2cm plátky pokrájenou tamago yaki (japonskou vaječnou omeletu).
4. KROK: Pomocí podložky stočte do tvaru pevného válečku.
5. KROK: Na takto připravený váleček klaďte střídavě plátky úhoře a avokáda tak, aby se částečně překrývaly.
6. KROK: Pak váleček překryjte kuchyňskou fólií a opět pomocí podložky zpevněte, aby ryba i avokádo pevně ulpěly na jeho povrchu.
7. KROK: Dlouhý, pokud možno velmi ostrý nůž navlhčete a dlouhými tahy váleček (stále ještě překrytý fólií) nejprve přepulte a poté pokrájejte na osm stejných menších kousků.
8. KROK: Na talíř ozdobně nastříkejte zredukovanou omáčku (měla by být hustá asi jako med) ze sójové omáčky, saké, mirinu a cukru. Odstraňte fólii a suši naaranžujte na talíř. Podávejte s nakládaným zázvorem a s wasabi, dekorovat můžete třeba ozdobně stočeným plátkem salátové okurky
Poznámka k receptu
Rolky, připravené ze speciálního druhu kulatozrnné rýže, bývají v Česku snad nejpopulárnějším (a bohužel také většinou jediným) reprezentantem japonské gastronomie. Jeden z japonských znaků pro slovo suši je možné přečíst také jako „kyselý”. Původní název totiž vyjadřoval způsob úpravy ryb kvašených v nakyslé rýži, který sloužil k jejich konzervaci. Pro Evropana suši představuje koncentrát toho, co od jídla požaduje japonská kuchyně – tedy, že jídlo má mít nejen množství chutí, ale musí být také krásné pro oči. Tady je jeden ze skutečně špičkových reprezentantů z dílny mistra suši Noritada Saito.
Na vaječné omelety budete potřebovat omeletutamago yaki. Připravuje se ze směsi vajec a vývaru daši,ochucené mirinem, saké,sójovou omáčkou, cukrema solí v čtverhranné pánvičce. Po nalití směsi se omeleta odspodu překládá na třetiny a do uvolněného místa se přilévá další vaječná směs, která se nechá stéci pod první vrstvu. Omeleta se pak speciálním prkénkem stlačí do tvaru hranolu a po nakrájení na příslušnou velikost se dá snadno zabalit do suši.
Načítám komentáře...