Oliheň s hráškem, avokádem a rajčaty
Seznam surovin
- oliheň 1 kilogram (nebo baby olihně)
- rajčátka cherry 300 gramů
- avokádo 1 kus
- hrášek 350 gramů (čerstvý nebo mražený)
- celer řapíkatý 1 snítka
- cibule červená 1 kus
- šťáva citronová (z 1 citronu)
- vývar zeleninový 500 mililitrů
- petržel kadeřavá/kudrnka 1 hrst
- koriandr 1 hrst
- česnek 1 stroužek
- olej olivový 3 lžíce
- víno bílé 100 mililitrů (suché)
- omáčka 1/2 lžičky (tabasco)
- sůl
Postup přípravy
1. Do každé olihně naplocho vložte nůž a druhým ji třikrát nakrojte, jako byste ji chtěli krájet na kolečka (díky vloženému noži ji nedokrojíte a olihně budou jen naříznuté).
2. Pak olihně a chapadla dejte do pevného uzavíratelného plastového sáčku, přidejte polovinu oleje, citronové šťávy, nasekané petrželky, koriandru a uzavřete. Uložte do lednice a nechte 2 hodiny marinovat.
3. Ve velké hlubší nepřilnavé pánvi rozehřejte zbylý olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a celer, celý česnek a za stálého míchání opékejte 10 minut doměkka. Česnek vyjměte. oliheň vyndejte z marinády, přidejte ji do pánve spolu s vínem a rozpůlenými rajčaty. Zesilte oheň, přiveďte k prudkému varu a za stálého míchání vařte 15 minut, než se tekutina odpaří.
4. Zmírněte oheň, osolte a do pánve přidejte vývar. velmi jemně vařte 45 minut, občas zamíchejte. Pak vmíchejte nakrájené avokádo a zbylou citronovou šťávu a vařte dalších 15 minut, až omáčka zhoustne a oliheň změkne. Na posledních 5 minut přidejte hrášek.
5. pánev stáhněte z plotny a obsah nechte trochu zchladnout, pak vmí¬ chejte tabasco. posypte zbylými čerstvými bylinkami a podávejte se suchým bílým vínem, jako je Soave nebo pinot Grigio (rulandské šedé), a s čerstvým pečivem. co zbude, vydrží v lednici až 3 dny
Poznámka k receptu
Olihně by měly být už očištěné a s oddělenými chapadly. eleonora radí, abyste tím pověřili přímo prodavače ryb. U nás se ale obvykle prodávají už vyčištěné a s chapadly si snadno poradíte.
marinování 2 hodiny
Načítám komentáře...