OSTRÝ LOSOS S AVOKÁDOVOU SALSOU
Seznam surovin
- losos 1 kilogram (filet)
- limetka 1 kus
- paprička chilli červená 2 kusy
- česnek 1 stroužek
- omáčka sriracha 2 lžíce
- kmín římský 1/2 lžičky
- olej 2 lžíce (rostlinný)
- sůl
- pepř
Salsa:
- avokádo 2 kusy (zralé)
- rajčátka cherry 200 gramů
- cibulka jarní 3 snítky
- olej 4 lžíce (olivový)
- šťáva citronová (z 1 citronu)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Do nádoby vhodné na mixování dejte chilli papričku, kůru a šťávu z limety, srirachu, římský kmín, česnek, olej a rozmixujte dohladka. Lososa osolte a opepřete, potřete omáčkou a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut, aby se na něm utvořila krustička, ale uvnitř zůstal růžový.
2. Než se losos upeče, připravte salsu: avokádo nakrájejte na drobné kostičky, rajčata na klínky, cibulku nadrobno. Všechny suroviny dejte do mísy, osolte, opepřete, zakápněte citronem, olejem a zlehka promíchejte. Jakmile bude losos hotový, přemístěte ho na servírovací tác a naneste na něj salsu. Vhodnou přílohou je tříbarevná rýže.
Poznámka k receptu
Omáčku Sriracha i chilli papričky dávkujte podle chuti a klidně i přidejte, losos musí pořádně pálit. Tenhle recept oceníte nejen jako netradiční vánoční menu, ale i na silvestra nebo při letní grilovačce.
Načítám komentáře...