PEČENÝ CANDÁT S PÓRKOVOU OMÁČKOU
Postup přípravy
1. S předstihem připravte fermentovaný pórek. Ze soli a 500ml vody připravte 2% solný nálev (v 500ml vody tedy rozpusťte 10g soli). Pórek očistěte, nakrájejte na kolečka a dejte do čisté, vypařené nádoby. Zalijte solným roztokem a nechte kvasit v pokojové teplotě asi týden. Pak vodu přeceďte a uchovávejte v lednici. Vydrží dlouho, čím déle se rozleží, tím lepší bude.
2. V den D připravte 10% solný roztok. Candáta rozdělte na filety a na 10 minut do něj naložte. Pak ho osušte a odložte do lednice. Připravte noky: brambory nastrouhejte najemno nebo prolisujte, smí- chejte s moukou, tvarohem, solí, žloutkem a vejci a vypracujte hladké těsto (mouku přidávejte podle potřeby, možná jí budete potřebovat víc, záleží na bramborách). Z těsta vyválejte váleček a rozkrájejte ho na drobné noky. Ty vařte ve vroucí osolené vodě asi 3–5 minut, dokud nevyplavou, a pak je ihned zchlaďte v ledové vodě.
3. Brokolici rozeberte na růžičky, minutku vařte ve vroucí osolené vodě a pak prudce zchlaďte. Z chleba odkrojte kůrku a střídu rozdrobte. V pánvi zahřejte olej a opečte ji dokřupava, přebytečný olej slijte.
4. Připravte omáčku: v hrnci rozpalte 2 lžíce oleje a opečte na něm rybí kosti a ořez (pokud je nemáte, použijte aspoň odřezky masa bez kůže). Ke konci přidejte lžíci másla a snítku tymiánu. Pak přilijte víno a nechte zredukovat na 50ml. Obsah hrnce přeceďte, abyste získali čistou tekutinu. Přilijte 50ml pórkové vody a přiveďte k varu. Nakonec hrnec stáhněte z plotny a postupně zašlehejte 200g studeného másla. Dochuťte citronovou šťávou a pórkovou vodou.
5. Asi 5 minut před pečením vyndejte candáta z lednice. V pánvi rozpalte 1 lžíci oleje a rybu opečte z obou stran dozlatova. Ke konci pečení přidejte 1 lžíci másla a snítku tymiánu. Těsně před podáváním na másle opečte noky, brokolici a dokončete omáčku. Zahřejte ji a vmíchejte do ní lístky tymiánu. Omáčka se ale nesmí vařit. Candáta podávejte s noky a brokolicí, přelijte ho omáčkou a posypte chlebovou drobenkou.
Poznámka k receptu
Nenechte se zastrašit délkou receptu. Není složitý a při dobré organizaci ho bez problému zvládne každý průměrně zdatný kuchař. Kromě skvělé ryby stojí za vyzkoušení díky pórkové variaci omáčky beurre blanc. Pokud se vám candát podaří, můžete si gratulovat – připravili jste jídlo na úrovni fine diningové restaurace.
Načítám komentáře...