Pikantní okouník
Seznam surovin
- okouník 4 kusy
- sójová omáčka 4 lžíce (např. Tamari)
- omáčka na ryby 2 lžíce (sladkokyselá)
- med 2 lžíce
- pepř (mletý)
- sůl
- pomeranče 2 kusy (velké sladké)
- cibule červená 1 kus (menší)
- olej olivový 2 lžíce
- česnek 3 stroužky
- paprička chilli červená 2 kusy
- koriandr (čerstvý, lístky)
- pepř (mletý)
- sůl
- limetka 1 kus
Postup přípravy
Omyté a osušené okouníky uvnitř nasolte a na povrchu několikrát nařízněte.
V misce smíchejte obě omáčky, med, trochu soli a pepře a touto směsí ryby potřete. Rozložte je do pekáčku a vložte do trouby předehřáté na 190 °C. Pečte 15–20 minut.
Mezitím si připravte salsu. Z pomerančů okrájejte kůru a vykrojte z nich dílky dužniny bez blanek. Dejte je do mísy a ze zbytků pomerančů k nim vymačkejte šťávu. Přidejte česnek nakrájený na plátky, nasekané chilli papričky, oloupanou červenou cibulku nakrájenou na kolečka, nasekané lístky koriandru a olivový olej. Osolte, opepřete, dobře promíchejte a uložte do chladničky.
Upečené ryby rozdělte na talíře a podávejte s pomerančovou salsou a limetkou nakrájenou na čtvrtky. Vhodnou přílohou jsou smažené plátky sladkých brambor.
Poznámka k receptu
Okouník mořský má charakteristické červené zbarvení. Jeho bílé maso je chutné a nízkotučné, proto patří k oblíbeným rybám.
Načítám komentáře...