Pošírovaný losos s maltézskou omáčkou
Seznam surovin
Ryba:
- losos 6 kusů (filety s kůží bez šupin, každý po 180 g)
- sůl hrubá (mořská)
- cukr
- vývar rybí 300 mililitrů (z kostí z lososa)
- estragon (do vývaru)
- petržel hladkolistá (do vývaru)
- sůl (maldonská na dochucení lososa)
- víno bílé 100 mililitrů (ryzlink rýnský)
Maltézská omáčka:
- žloutek 3 kusy
- vývar rybí 4 lžíce
- máslo 200 gramů (přepuštěné)
- pomeranče 2 kusy (1 ks oranžový a 1 ks krvavý)
- pepř cayenský
- sůl
Rozinková dýně:
- dýně 1 kus (menší dýně Hokkaidó)
- rozinky 80 gramů (předem namočené v madeirském víně)
- skořice
- olej olivový
- sůl
Bulgur:
- bulgur 300 gramů (uvařený)
- petržel hladkolistá (nasekané)
- ocet vinný (na dochucení)
- sůl
Postup přípravy
1. Porce lososa necháme proležet v cukru a soli asi 30 - 40 minut, poté otřeme.
2. Vývar a víno svaříme dohromady s bylinkami, kousky marinovaného lososa uvaříme na páře do růžova, dochutíme solí a v ideálním případě ihned podáváme.
3. Kostky dýně orestujeme na oleji, ochutíme skořicí, solí a rozinkami s madeirským vínem, krátce společně povaříme. Podáváme k lososu.
3. Zatímco se připravuje losos, uděláme si omáčku: V plechové misce nad vodní lázní vyšleháme žloutky s rybím vývarem a šťávou z pomerančů. Jakmile začnou houstnout, všleháme vlažné máslo, vymícháme v krémovou omáčku a vložíme pomeranče nakrájené na segmenty. Dochutíme cayennským pepřem, solí a v ideálním případě ihned podáváme.
4. Jako přílohu servírujeme bulgur dochucený petrželí a vinným octem.
Poznámka k receptu
Dobrého norského lososa koupíte pod ochrannou známkou NORGE.
Načítám komentáře...