Pošírovaný losos s omáčkou mousseline
Seznam surovin
- losos 4 kusy (steak)
- vývar rybí 6 decilitrů
- mrkev 100 gramů
- cuketa 1/2 kusu
- cibule 1/2 kusu (oloupaná)
- petržel hladkolistá 1 snítka
- bobkový list 1 kus
- pepř černý (mletý)
- sůl
Na omáčku:
- máslo 170 gramů (rozpuštěné)
- smetana na šlehání 1 decilitr
- žloutek 3 kusy
- estragon 30 gramů (nasekaný)
- ocet vinný 1 lžíce
- hořčice dijonská 1 lžička
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Očištěnou mrkev nakrájíme na plátky nebo nudličky. Cibuli nakrájíme na plátky. Porce lososa rozložíme na dno mělkého pekáčku a povrch každé porce poklademe cibulí a mrkví. Vše osolíme, opepříme, podlijeme rybím vývarem, přidáme bobkový list a nasekanou petržel a přivedeme k varu. Pekáček odstavíme z plotny, zakryjeme ho papírem na pečení nebo alobalem a vložíme na 8 - 10 minut do trouby vyhřáté na 200 °C.
Mezitím připravíme omáčku. Žloutky důkladně rozmixujeme s hořčicí a vinným octem a během mixování pozvolna vlijeme rozpuštěné máslo. Omáčku přelijeme do misky, vmícháme do ní nasekaný estragon a jemně našlehanou šlehačku a dochutíme ji solí a pepřem. Cuketu nakrájíme na plátky, vložíme je asi na minutu do vroucí osolené vody a scedíme.
Lososa vyjmeme z vývaru, rozdělíme na talíře, ozdobíme povařenou cibulí, mrkví a cuketou a podáváme s miskou omáčky, kterou si každý svou porci přelije.
Načítám komentáře...