Rybí karí s pak choi a smaženým pórkem
Seznam surovin
- mořský vlk 500 gramů
- zelí 1 kus (Pak choi)
- pórek 1 kus
- kukuřičná krupice 1 lžíce
- koriandr (čerstvý k podávání)
- sůl
- cukr krupice (na poprášení)
- olej (rostlinný na opečení)
Kari pasta:
- paprička chilli červená 6 kusů (Cayenne)
- cibule šalotka 400 gramů
- česnek 30 gramů
- zázvor 30 gramů (galangal)
- citronová tráva 30 gramů
- kurkuma 25 gramů (čerstvá)
- kafírové listy (limetové čerstvé či sušené)
- koriandr 1 lžíce (mletý)
- pepř bílý 1/2 lžíce (mletý)
- sardelová pasta 1/2 lžíce (krevetová)
- olej 5 lžic (rostlinný)
- kokosové mléko 5 lžic
- cukr 80 gramů (palmový)
- rybí omáčka 1 lžíce
Postup přípravy
1. Do nádoby vhodné na mixování dejte chilli papričky, šalotky, česnek, kurkumu a krevetovou pastu. Galangal a citronovou trávu nasekejte nadrobno a přidejte k ostatním ingrediencím (díky tomu se lépe a rychleji rozmixují). Rozmixujte na hladkou pastu.
2. Ve větší pánvi se silným dnem rozpalte olej a orestujte na něm pastu. Když se rozvoní, přidejte koriandr a pepř. Snižte plamen, přidejte rybí omáčku, palmový cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Nakonec přidejte kokosové mléko a limetové listy a nechte táhnout na mírném ohni. Čím déle karí povaříte, tím bude lepší. Průběžně ochutnávejte a podle potřeby dolaďte cukrem nebo rybí omáčkou.
3. Zatímco se karí vaří, vyfiletujte vlka, obalte ho v kukuřičné krupici a opečte na zbylém oleji. Krátce povařte nebo opečte pak choi. Bílou část pórku podélně nakrájejte na tenké proužky a opečte dozlatova. Zlehka poprašte solí a cukrem. Na talíře rozdělte rybu, pak choi a pórek, zalijte omáčkou a posypte nasekaným koriandrem. Podávejte s bílou rýží.
Poznámka k receptu
Různé variace rybího karí najdete po celé Asii. Díky čerstvým ingrediencím se tu vaří perfektně vyladěná jídla z ryb i mořským plodů. Takhle se karí připravuje na Bali.
Načítám komentáře...