Salát s lososem tandoori
Seznam surovin
- losos 4 porce
Na marinádu:
- jogurt bílý 1/2 hrnku
- koriandr 1 lžíce (nasekaný)
- citronová kůra 1 kus (z 1 citronu)
- šťáva citronová 1/2 kusu
- česnek 1 stroužek (prolisovaný)
- zázvor 2 lžičky (nastrouhaný)
- kmín římský 1 lžička (mletý)
- paprika 3/4 lžičky
- kurkuma 1/2 lžičky
- paprika chilli 1/2 lžičky
- rajčatový protlak 1 lžíce
- ocet 1 lžíce
- sůl
- pepř
Na salát:
- směs listových salátů
- cibule červená 1/2 kusu
- koriandr 2 lžíce (nasekaný)
- rajčata koktejlová 1 hrst
Na zálivku:
- mangové čatní 1/2 hrnku
- ocet vinný 1/4 šálku
Postup přípravy
1. V plastovém sáčku smíchejte všechny ingredience na marinádu. Přidejte lososa a zajistěte, aby ho marináda dobře pokryla. Dobře uzavřete, dejte do ledničky a nechte 30 minut marinovat.
2. Zapněte troubu na nejvyšší stupeň. Pečicí papír rozložte na plech a vymažte máslem. Lososa vyndejte z marinády a položte na papír na připravený plech. Dejte do horní části trouby jen asi 20cm pod zdrojem tepla a nechte péct 7–9 minut, až losos lehce zrůžoví a je propečený.
3. V robotu nebo mixéru promíchejte čatní a ocet.
4. V míse smíchejte saláty, cibuli nakrájenou na kolečka, koriandr, rozpůlená rajčata a zastříkněte zálivkou z čatní a octa. Lososa podávejte na salátu.
Poznámka k receptu
Marinování v jogurtu a spoustě koření patří v indické kuchyni k základním postupům, výraz tandoori neoznačuje jen způsob přípravy, ale i kořenicí směs.
Načítám komentáře...