Amur se salátem s medovou řepou
Seznam surovin
Na 4 porce:
Medová řepa:
- řepa červená 6 kusů (o velikosti asi jako tenisový míček)
- med 3 lžíce
- šťáva citronová (z 1 citronu nebo limetky )
- ředkev bílá 150 gramů
- sůl
- mandle 50 gramů (se slupkou)
Postup přípravy
1. Medová řepa: Celé omyté a osušené řepy položte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 až 50 minut. Pak je oloupejte (pokud ale mají jen tenkou slupku, není nutné ji odstraňovat), nakrájejte na klínky, plátky či kostičky, promíchejte s medem a citronovou šťávou a podle chuti je ještě osolte.
2. Přepuštěné máslo: Máslo rozpusťte na co nejmírnějším plameni a nechte ho v kastrůlku probublávat, až se oddělí tuk od syrovátky a na dně se vytvoří nahnědlá krustička – nápek. Pak tekutinu přeceďte.
3. Filet nakrájejte na 8 dílů, které osmažte ve vyšší vrstvě přepuštěného másla (asi 7 minut). Vyjměte je z tuku a teprve pak osolte. Podávejte se salátem z řepy, posypaným ředkví nakrájenou na jemné nudličky, a s nahrubo nasekanými, nasucho opečenými mandlemi.
Poznámka k receptu
Horká „koupel“ v přepuštěném másle dá rybě báječnou chuť, kterou pak ještě podtrhne luxusní červená řepa.
TIP 1: Přepuštěné máslo je skvělé na smažení (má vysoký kouřový bod). Po konci smažení ho přeceďte přes jemný cedník a uchovejte v chladu pro další použití.
TIP 2: K salátu z červené řepy můžete přidat také rozinky, předem namočené v rumu, nebo najemno nastrouhaný křen (i wasabi) či najemno nasekané 2 filety ančoviček.
Načítám komentáře...