Domácí zavináče
Seznam surovin
- ryba sladkovodní 2 kusy (čerstvá, bez šupin, hlavy a ploutví - pstruh, lín, candát, bělice...)
- cibule 2 kusy
- mrkev 2 kusy
- okurka nakládačka 2 kusy
- citron 2 plátky
Na nálev 1:
Na nálev 2:
- voda 12 decilitrů
- ocet 3 decilitry
- sůl 30 gramů
- cukr 2 lžičky
- pepř 1 lžička (celý)
- nové koření 4 kuličky
- bobkový list 1 kus
Postup přípravy
Přísady na nálev 1 dobře promícháme, až se sůl rozpustí. Připravené ryby pečlivě opláchneme pod studenou vodou a naskládáme do skleněné nebo kameninové nádoby. Zalijeme je připraveným nálevem, zakryjeme fólií, ryby zatížíme a necháme odležet v chladu asi 5 dní.
Smícháme přísady na nálev 2 a přivedeme k varu. Přidáme očištěnou mrkev a oloupanou cibuli nakrájené na nudličky, lehce je v nálevu povaříme a odstavíme z ohně. Vychladlý nálev přecedíme, zeleninu s kořením necháme dobře odkapat a odstraníme bobkový list.
Odleželé ryby vyjmeme z nálevu, po délce je opatrně rozpůlíme ostrým nožem a páteř a velké kosti vyloupneme. Takto připravené rybí půlky rozložíme na tác nebo prkénko. Poklademe je odkapanou mrkví a cibulí a přidáme na nudličky nakrájené okurky. Půlky i s náplní opatrně stočíme a závitky spíchneme párátkem, aby držely tvar.
Naplněné závitky vložíme do vhodné sklenice, zalijeme je scezeným nálevem 2, přidáme kolečka citronu, sklenici zakryjeme papírem, převážeme a uložíme v chladu ještě nejméně na 3 dny, aby se zavináče dobře proležely. Podáváme s čerstvým chlebem.
Poznámka k receptu
Rybí plátky můžete zavinout i nenaplněné a ve sklenici je proložit zeleninou.
Načítám komentáře...