Kapr na černo
Seznam surovin
- kapr 2,5 kilogramu (očištěný a vykuchaný)
- sůl
- zelenina kořenová 350 gramů (mrkev, celer, petržel)
- cibule 1 kus (větší)
- cukr 60 gramů
- máslo 150 gramů
- citron 1 kus
- ocet 50 gramů
- mouka pšeničná hladká 30 gramů
- perník 30 gramů (strouhaný)
- koření divoké (několik kuliček nového koření a černého pepře, 1 – 2 bobkové listy)
- švestková povidla 50 gramů
- víno červené 50 gramů
- rozinky 30 gramů
- mandle 30 gramů
- švestky sušené 50 gramů
Postup přípravy
Kapra rozdělíme na půlky a naporcujeme. Porce ryby pak vložíme do vroucí osolené vroucí vody, zvolna je povaříme asi 12 - 14 minut a vyjmeme z vody.
Očištěnou a opláchnutou kořenovou zeleninu a oloupanou cibuli nakrájíme na plátky a osmažíme společně s částí cukru na polovině másla dohněda. Pak do zeleninového základu přidáme opláchnutý citron nakrájený na plátky, přilijeme ocet, procezený vývar z ryb, vše zahustíme jíškou připravenou z druhé části másla a hladké mouky a rozšleháme. Přidáme strouhaný perník, divoké koření, povidla a za častého míchání zvolna vaříme nejméně 1 hodinu.
Omáčku dochutíme solí, přimícháme do ní červené víno a případně ještě trochu cukru a přecedíme ji přes husté síto. Nakonec do ní přidáme opláchnuté a spařené rozinky, spařené a oloupané mandle a na nudličky nakrájené a ve vodě povařené sušené švestky.
Kapra rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme například s krupicovými nočky nebo houskovými knedlíky.
Poznámka k receptu
Chcete-li oloupat mandle, stačí je na chvíli vložit do vařící vody, nechat odkapat a po prochladnutí stáhnout slupku.
Načítám komentáře...