Kapr na červeném víně s bramborovými pusinkami
Seznam surovin
Na kapra:
- kapr 4 porce
- cibule červená 2 kusy
- česnek 4 stroužky
- bobkový list 4 kusy
- tymián 4 snítky
- víno červené 200 mililitrů
- máslo 50 gramů (studené)
- sůl
- pepř (hrubě mletý)
Příloha:
Postup přípravy
1. Porce kapra osolte a nechte odležet v chladu, ideálně přes noc. Důkladně otřete a znovu osolte. Cibuli nakrájejte na klínky a vylož- te s ní pekáč, přidejte neoloupané stroužky česneku, bobkový list a tymián. Na zeleninové lůžko dejte porce kapra, přelijte vínem a posypte hrubě mletým pepřem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 - 40 minut. Během pečení rybu občas přelijte výpekem. Hotovou uchovejte v teple, šťávu přeceďte do rendlíku (zeleninu nevyhazujte), a je-li třeba, zredukujte, přidejte na kostičky pokrájené studené máslo a jen krátce provařte.
2. Brambory oloupejte a ve vroucí osolené vodě uvařte doměkka. Vodu slijte, přidejte máslo a rozšťouchejte. Jakmile se máslo vstřebá, vyšlehejte hladkou kaši a přimíchejte vejce. Každé brambory jsou trochu jiné, takže podle potřeby přilijte mléko (nemusíte po užít všechno a možná ho nebudete potřebovat vůbec), abyste kaši naředili do požadované konzistence. Měla by být hustší, aby pusinky držely tvar. Kaší naplňte zdobicí sáček, na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pusinky a pečte na 200 °C asi 10 - 15 minut dozlatova. Podávejte s kaprem, pečenou cibulí a česnekem, přelité šťávou z vína.
Poznámka k receptu
Výraznou šťávu z vína si nejlépe užijete v kombinaci s pusinkami z bramborové kaše. Stejně dokonale se doplňuje i příprava – než se kapr upeče, připravíte bramborovou kaši, pak stačí vyměnit plechy v troubě, a než dokončíte omáčku, pusinky budou hotové.
Načítám komentáře...