Kapr s galgánem

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Kapra očistěte od vnitřností a omyjte. Nakrájejte ho i se šupinami na podkovy nebo půlpodkovy a nechte okapat. Bůček nakrájejte na tenké plátky. Chilli papričky nakrájejte na proužky a galgán a zázvor na plátky.

2. Čajové lístky 10 minut povařte v kastrůlku ve 250ml vody. Pak lístky vyjměte a vývar z nich uschovejte.

3. Do velkého hrnce klaďte ve vrstvách suroviny v tomto pořadí: čajové lístky, polovina galgánu, zázvor, bůček a kapr a završte druhou polovinou galgánu.

4. Na menší pánev nasypte 2 lžíce cukru a nechte zkaramelizovat dohněda. Pak karamel nalijte do hrnce s kaprem.

5. V menší misce smíchejte rybí omáčku, cukr a 1 lžíci hąt nêm a přilijte do hrnce. Pokud nemáte k dispozici hąt nêm, přidejte ještě ½ lžičky soli.

6. Kapra přiveďte na vysokém plameni k varu a nechte prudce 2–3 minuty probublat. Přilijte výluh z čaje, zmírně- te plamen a přikryjte pokličkou. Kapr by měl být zcela ponořený. Až voda začne bublat varem, poklici sundejte, plamen ztlumte na minimum a nechte velmi mírně vařit 3–4 hodiny. Během vaření tekutinu ochutnávejte a případně ji dosolte podle vlastní chuti.

7. Kapra podávejte za studena, nejlépe druhý den, s jasmínovou rýží. Těsně před podáváním pokrm posypte čerstvě namletým pepřem.

Poznámka k receptu

Galgán (či galangal) seženete v tržnici SAPA nebo ve větších supermarketech v oddělení zeleniny.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...