Kapr s galgánem
Seznam surovin
- kapr 1,5 kilogramu
- vepřové maso 200 gramů (bůček bez kosti)
- paprika chilli 2 kusy
- ovoce 2 kusy (galgán)
- zázvor 1 kus (50g)
- zelené lístky 1 hrnek (čajové čerstvé i sušené )
- rybí omáčka 6 lžic
- cukr krystal 1/2 lžičky
- salátová zálivka ( hąt nêm )
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Kapra očistěte od vnitřností a omyjte. Nakrájejte ho i se šupinami na podkovy nebo půlpodkovy a nechte okapat. Bůček nakrájejte na tenké plátky. Chilli papričky nakrájejte na proužky a galgán a zázvor na plátky.
2. Čajové lístky 10 minut povařte v kastrůlku ve 250ml vody. Pak lístky vyjměte a vývar z nich uschovejte.
3. Do velkého hrnce klaďte ve vrstvách suroviny v tomto pořadí: čajové lístky, polovina galgánu, zázvor, bůček a kapr a završte druhou polovinou galgánu.
4. Na menší pánev nasypte 2 lžíce cukru a nechte zkaramelizovat dohněda. Pak karamel nalijte do hrnce s kaprem.
5. V menší misce smíchejte rybí omáčku, cukr a 1 lžíci hąt nêm a přilijte do hrnce. Pokud nemáte k dispozici hąt nêm, přidejte ještě ½ lžičky soli.
6. Kapra přiveďte na vysokém plameni k varu a nechte prudce 2–3 minuty probublat. Přilijte výluh z čaje, zmírně- te plamen a přikryjte pokličkou. Kapr by měl být zcela ponořený. Až voda začne bublat varem, poklici sundejte, plamen ztlumte na minimum a nechte velmi mírně vařit 3–4 hodiny. Během vaření tekutinu ochutnávejte a případně ji dosolte podle vlastní chuti.
7. Kapra podávejte za studena, nejlépe druhý den, s jasmínovou rýží. Těsně před podáváním pokrm posypte čerstvě namletým pepřem.
Poznámka k receptu
Galgán (či galangal) seženete v tržnici SAPA nebo ve větších supermarketech v oddělení zeleniny.
Načítám komentáře...