Kapr s gremolato a gratinované brambory
Seznam surovin
Na kapra:
- kapr 1 kus (filet)
- panko (japonská strouhanka) 1 hrst
- petržel hladkolistá 2 hrsti
- česnek 2 stroužky
- citronová kůra (z 1 citronu)
- olej olivový (na zakápnutí)
- sůl
- pepř
Příloha:
- brambory 1 kilogram
- smetana na šlehání 500 mililitrů
- česnek 2 stroužky
- tymián 4 snítky
- sýr Parmezán 200 gramů
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Nejprve připravte bramborový gratin: brambory oloupejte, nakrájejte na silnější plátky a vyskládejte do zapékací misky nebo do kokotek. V misce smíchejte smetanu, nastrouhaný parmazán, tymián, prolisovaný česnek, sůl, pepř a směsí přelijte brambory. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 40 minut (kokotky a menší zapékací misky asi 25 minut).
2. Než se brambory upečou, rozdělte filet na porce, osolte ho a opepřete. V misce smíchejte strouhanku, citronovou kůru, prolisovaný česnek, nasekanou petržel a jemně směs promněte, aby se chutě spojily. Gremolatu navršte na ryby a zakápněte olivovým olejem. Jakmile jsou brambory hotové, vložte ryby do trouby a pečte asi 10 - 15 minut, podle velikosti. Brambory nemusíte udržovat v teple. Než se upeče kapr, odleží se, zpevní a budou se dobře nabírat.
Načítám komentáře...